AYURVEDA
Ayurveda et holistisk sundhedssystem:
Ayurveda er et mange tusinder år gammelt sundheds- og healingsystem, der oprindeligt stammer fra det gamle Indien. Ordet Ayurveda stammer fra sanskrit ordet Ayus, der betyder “liv” og Veda, der betyder “visdom” eller “videnskab”. Ayurveda er derfor ”livets videnskab”, og det giver et rigt perspektiv og praktiske værktøjer til, hvordan vi kan føre et langt, sundt og lykkeligt liv.
Formålet med Ayurveda er at hjælpe os med at vende tilbage til vores naturlige tilstand af sundhed, balance og helhed. Den Ayurvediske visdom vil blive integreret i mine BodySDS behandlinger til i højere grad at vejlede i gode sundhedsfremmende livstilstiltag, som kan optimere mine behandlinger.
Ayurvedaen er på samme måde som BodySDS et holistisk sundhedssystem, som forsøger at afsøge årsager til sygdom samt forebyggelse i langt højere grad end det konventionelle sundhedssystem.
Ayurvedaen anskuer verden og dermed også menneskene i den som en naturlig enhed. Den natur vi er en del af, indeholder fem elementer som udgør alt, hvad vi opfatter gennem vores sanser. De findes både i os og i den natur, der omgiver os. De kan beskrives som æter/rum, luft, ild, vand og jord.
Den samme ”intelligens”, der flyder i naturen, flyder i hver celle i vores kroppe. Vi er natur og dermed uløseligt forbundet med naturen og dens rytmer.
Naturen bevæger sig ydermere gennem forskellige cyklusser, som påvirkes af 3 energityper Vata, som indeholder de første 2 elementer æter og luft, Pitta som indeholder luft og vand og til sidst Kapha, som indeholder jord og vand. Vi fødes som fysiske mennesker, ind i denne verden med hver vores unikke ”Doshakonstitution” (vores grundlæggende energitype/kropsindtype), som er en sammensætning af de 3 Doshatyper Vata, Pitta og Kapha. Vi er således forbundet med naturens rytmer,/cyklusser – fx døgnet, vores alder, årstiderne, osv. De 3 Doshaer har hver et balanceret udtryk og et udtryk, når de er i ubalance.
Efterhånden som vi går igennem livets “ups and downs” og skal fordøje en masse oplevelser, vil vi med meget stor sandsynlighed og måske flere gange i livet støde ind i ubalance.
Det er disse ubalancer, som kan udvikle sig til sygdomme, hvis ikke vi stopper op og hjælper kroppen tilbage i balance. Ayurveda er oplevelsesmæssig, hvilket betyder, at de valg du træffer omkring dine oplevelser, ændrer din krop – herunder dine valg om mad, personlige forhold, sensoriske oplevelser, søvn, arbejde, sociale interaktioner og daglig rutine. Når du skifter dine oplevelser, skifter din biologi, fordi din biologi er oplevelsernes metabolisme.
I Ayurveda er der ingen recept til ”One size fits all” til velvære; i stedet er enhver sundhedsrelateret foranstaltning baseret på en persons krop-sinds type eller Dosha, og de behov der stammer fra den.
Hvilke praktiske Ayurvediske værktøjer/redskaber kan så hjælpe dig tilbage i balance:
De fem grundsten for sundhed, som danner baggrund for de Ayurvediske værktøjer vi skal fokusere på i vores daglige livsstil er: Søvn, meditation og grounding, bevægelse/fysisk aktivitet, sunde følelser, og optimal ernæring.
- Daglige rutiner synkroniseret med naturens rytmer – her tænkes bl.a. på de rette tidspunkter for at gå i seng, stå op, spise, bevæge sig m.m.
- Meditation – Målet for Ayurveda er at vende en hver handling til en form for meditation, så vi lærer blot at være til stede i stedet for hele tiden at fjerne os fra os selv. Vær nærværende hvor du er og med det du laver. Det kaldes også mindfulness (livets meditation).
- Healing gennem sanserne – Eftersom alt hvad vi mennesker oplever i den fysiske verden, sker gennem vores fem sanser, er det vigtigt, at vi er opmærksomme på, hvad vi tilbyder os selv at ”fordøje”. Det er nemlig ikke kun maden, vi skal ”fordøje”, men alt det vi oplever og sanser gennem vores krop, hoved, hjerte og sjæl. For at møde os selv kærligt gennem sanserne, kan man benytte:
- Lugt: Aromaterapi, Pranayama (åndedrætsøvelser)
- Berøring: Selvmassage (selv-abhyanga), Tørbørstning (Garshana), BodySDS, Yoga, Bevægelse
- Syn: Meditation med fokus på farver
- Hørelse: Bevidst valg af lyd (musik, naturlyde, egne lyde mantraer) – evt. også ”lydbad”
- Smag: Ayurvedisk mad – tilpasset de forskellige ”Doshas”, Urter og krydderier.
- Bevægelse- Hjælp din krop og dit nervesystem med bevægelse, der passer til dig og dine behov. Hæv din vibration med forskellig bevægelse. Yoga er meget brugt indenfor Ayurveda, fordi Yoga er en søstervidenskab til Ayurvedaen.
- Positivt livssyn – Dyrk taknemmelighed, vær selvkærlig og næstekærlig, Gør ikke dig selv til offer af livet – betragt i stedet dig selv som discipel i livet. Slip historierne der holder liv i negative følelser. Elsk det som er!!
- Optimal ernæring der passer til din Dosha(kropsind type/energitype) – Generelt set, spis med fordybelse og nærvær (mindfult), spis så vidt muligt på de samme tidspunkter ( følg det Ayurvediske ur – spis efter naturens cyklus), lyt til din krops behov, spis naturlig, frisk mad, brug gode krydderier, drik ikke iskolde drikke, giv din krop en pause et par gange om året ved at faste og spise en Ayurvedisk monodiæt ”Kitchari” og sid stille i et par minutter, efter du har afsluttet dit måltid. Fokuser din opmærksomhed på fornemmelserne i din krop og tag derefter en kort gåtur.